Kalıcı Öğrenme Nasıl Olur?: Etkili Taktik ve Yöntemler

Kalıcı öğrenme nasıl olur? Şöyle hayal edin; Zihnimiz bir su havuzu ve yeni bilgi o havuza düşen nesne. Bu nesne ilk geldiğinde dibe batmaya çok meyilli. Hatta ilk gelir gelmez hemen dibe doğru ilerliyor. Eğer bu bilgi üzerinde kısa bir düşünce ile oyalanırsak suyun yüzeyinde biraz daha oyalanıyor. Sonra yine dibe doğru yönünü belirliyor. Tam dibe vurmadan yarıda hatırlatma yaparsak, zihnimizde o bilgi ile ilgili şeyler düşünürsek anında yüzeye çıkıyor ve bir öncekinden daha fazla süre orada kalıyor.

Kalıcı Öğrenme Nasıl Olur?

Kalıcı öğrenme nasıl olur? Yani bilgi ilk olarak zihnimizdeki havuza geldiğinde batmaya meyilliyken, bu bilgiyi kullandıkça yüzeyde tutmamız mümkün oluyor. Bu demek oluyor ki yeni öğrendiğimiz bilgileri ne kadar çok kullanırsak o kadar kalıcı hale geliyor.

KALICI ÖĞRENME NASIL OLUR?

Buna benzer kalıcı öğrenme teknikleri var. Örneğin pomodoro tekniği bunlardan biri. Pomodoro tekniğinde 25 dakika çalışma, 5 dk mola ile bir pomodoro oluyor. Böyle 4 tane pomodoro yapılarak uzun bir molaya hak kazanılıyor. Uzun ara ise 15-30 dakika.

Bu teknik zihnimizdeki hayali yüzen bilgiyi yüzeyde daha fazla tutmayı amaçlıyor. Bir diğer amacı ise onu orada kalıcı hale getirmeyi amaçlıyor. Unut- hatırla, unut-hatırla, ile yeni bilginin yüzeyde veye yüzeye yakın yerlerde bulunması sağlanıyor. Böylelikle ihtiyaç duyduğumuzda onu hemen zihnimize getirmek ve kullanmak kolaylaşıyor.

En çok kullanılan bilgiler zihnimizde, o hayali havuzda hep yüzeyde veya yüzeye yakın yerlerde dolaşıyor. Hemen kullanıma hazır bekliyorlar. Dibe çöken bilgiler çok önceden öğrendiğimiz ve fazla kullanmadığımız bilgiler oluyor. Bazen hatırlamamız çok zaman alabiliyor.

Ne kadar sevmesek de öğrenmek zorunda olduğumuz bilgileri kısa tekrar ve mola yaparak kalıcı hale getirebiliriz. İster istemez zihnimizde kalacaktır.

Öğrenmede çok fazla ilgimizi çeken bir konu olduğunda tekrar yapmadan günlerce yüzeyde kalabilir. Bazen ömür boyu yüzeyde durur. Her zaman ilgi çekici güzel bir şey olmasına gerek yok, bazen travmalar da böyle kalıcı olabilir.

Şu bir gerçek ki, ilgi alanımıza giren konular için hiçbir çaba sarf etmeden kalıcı öğrenme kendiliğinden gerçekleşir. Kalıcı öğrenme nasıl olur? yazımızla ilgili zihninizde biraz fikir oluşturabildik mi? Sizin fikriniz nedir? Sizce kalıcı öğrenme olması için ne gereklidir? Yorumlarda bizlerle paylaşır mısınız? Sayfamızın eğitim bölümünde ilginizi çeken yazılar keşfedin. Buraya tıklayıp bir göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın