Evde ekşi maya yapımı nı denediniz mi? Çok zor değil. Ama ilk defa ve hiç bir tecrübeden yararlanmadan yapacaksanız zor olabiliyor. Çünkü deneme-yanılma yoluyla fazlaca un ziyanlığı oluyor.
Öncelikle söylemeliyim ki, evde ekşi maya yapımı nda tahta kaşık ve cam kap veya kavanoz , kullanacağız.
Bu işlem 6-15 gün gibi bir zamanınızı alabilir. Sonunda ekşi mayayı elde edersiniz ve devamlı evde ekşi mayanız olur.
Evde Ekşi Maya Yapımının İşlem Basamakları
- 1. gün: 1/2 çay bardağı içme su.
- 2. gün: 1 çay bardağı tam buğday (veya istediğiniz herhangi bir un)
- 3. gün: 24 saat sonra 1/2 çay bardağı un ve 1/4 çay bardağı su ilave diyoruz.
- 4. gün: 1/2 çay bardağı un, 1/ 4 çay bardağı su ilave ediyoruz.
- 5. gün: 1/2 çay bardağı un, 1/4 çay bardağı su ilave ediyoruz.
- 6. gün: Yine işlem aynı devam ediyor. Yalnız, maya suyu biraz ayrılmış, yüzeye çıkmış ise su koymadan 1/2 çay bardağı un ilave diyoruz. Bu dengeyi koruyarak susuz veya sulu olarak ilaveleri yapıyoruz.
- 10. gün: Mayayı yine aynı yöntem ile besliyoruz. Fakat maya artık göz göz kabarmaya başlamıştır. Eğer kabarmaya başlamış ise beslemeye un ve su ile devam ederek mayayı artırıyoruz. Mayamızı böylelikle devamlı canlı tutuyoruz. aşırı kabarıyor ise yani artıyor ise mayanın bir kısmını atıp, beslemeye devam ederek çoğalmasını sağlıyoruz.
Evde ekşi maya yapımında, bu karışımı 7-15 gün kadar süre ile tekrarlıyoruz. Yalnız, bu tekrarlarda suyu fazla ise un, Unu fazla ise su katarak dengede tutmaya çalışıyoruz.
Evde Ekşi Maya Yapımı Detaylar
Önce bir cam kavanoza tahta kaşık yardımıyla yukarıdaki miktar kadar suyu ve unu koyuyoruz. Karıştırıyoruz. Hava alan bir nemli bezle üzerini kapatıyoruz. Veya streçfilm ile kapatın ama üzerine bıçakla bir kaç yerden delikler açın. Bir gece beklesin
Mayamızı üretirken evimizde seçtiğimiz bir yerin direkt güneş alan bir yer değil de, sakin ılık bir gölgelik yer tercih etmeliyiz. Mayayı durmadan yer değiştirmek iyi değildir. Sabit olması çok daha iyi olacaktır. saatte olmak şartıyla 24 saat sonra tahta kaşıkla karıştırın. Sulu ve biraz cıvık bir görüntü ile karşılaşacaksınız muhtemelen. Merak etmeyin her şey yolunda.
Evde ekşi maya yapımı nda bu mayayı sulandıkça un ile besliyoruz su koymuyoruz. Ama mayaya gece baktığımızda aşırı sulu ise mutlaka onu un ile beslememiz gerekir. Yoksa beslenemeyen maya ölür. Sık sık beslememiz gerekir. Tahminen 6-7 gün sonra tam olarak maya elde etmiş oluruz. Bu bazen 10-15 gün sürer. Ortamın sıcaklığı ile de ilgilidir.
Mayayı yaparken çok fazla artacak olan mayanın bir kısmını atmamız gerekiyor. Çünkü mayanın kalanının taze kalması gerekir.
Evde ekşi maya yapımı için, bu mayadan Yani yaklaşık, bir su bardağı kadarı ile ekmek yapıyoruz. Bir buçuk su bardağı un, bir buçuk bardak da su koyuyoruz, karıştırıyoruz. Bir iki saatte bir karıştırıyoruz. Streçfilm ile kapatıyoruz. Üzerine havlu ile kapatıyoruz. Sulanmış olması gerekiyor. Sulandığında maya acıkmış demektir. O zaman ona un ekliyoruz. Ertesi güne kadar ekşitiyoruz hamurumuzu. Göz göz oluyor. Ertesi gün mayalanan hamurumuzu kağıt serdiğimiz bir dikdörtgen kaba döküyoruz ve 180 derece ayarlanmış bir fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Yemek kategorimzide ilginizi çekeceğinen inandığım tarifleri görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Farklı bir siteden bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayarak fikir alabilirsiniz.