Evde Okuma Yazma Nasıl Öğretilir?: Anneler Dikkat!

Okula başlayan çocuğunuza evde okuma yazma nasıl öğretilir? Merak ediyorsanız bu yazımızdan bir fikir sahibi olabilirsiniz. Çocuğunuzun okuldaki öğretmeninden fazla bir şey öğrenemediğini mi düşünüyorsunuz? Ya da yeteri kadar hızlı öğrenemediğinden mi muzdaripsiniz? Hemen kolları sıvayın derim. Çocuğa evde takviye vermenin zamanı gelmiştir. Geciktirmeye gelmez. Bu işe el attığınız andan itibaren farkı kesinlikle göreceksiniz. İleri gidecek. Hızla sınıfın önce ortalarına, sonra ilk yarısına, sonra ilk on kişi içine ve daha yukarısı…Siz çalıştırmaya başlayınca böyle devam edecek.

evde okuma yazma nasıl öğretilir?

Evde Okuma Yazma Nasıl Öğretilir?

Peki nasıl yapacaksınız? Evde okuma yazma nasıl öğretilir? Okullardaki müfredatta alfabenin 29 harfini gruplamışlar. Hangi sıraya göre öğretileceği belirli. Sizin yapmanız gereken bu sıralamaya sadık kalarak ilerlemek. Hatta öğretmenin okulda verdiği seslere paralel olarak götürürseniz daha da iyi olur.

Müfredata Göre Evde Okuma Yazma Nasıl Öğretilir?

Bu ses grupları şu şekilde.

  • 1. grup E,L,A,K,İ,N
  • 2. grup O,M,U,T,Ü,Y
  • 3.grup Ö,R,D,S,B
  • 4.grup Z,Ç,G,Ş,C,P
  • 5.grup H,V,Ğ,F,J

Önemli olan 1. grup sesleri kavratmak. Sonrasını daha kolay öğretiriz. İlk verilen ses genellikle ” e ” sesidir. Sonra yanına ünsüz harflerden ” l” sesi ekleriz. Böylelikle ilk kapalı hece ” el ” dediğimiz heceyi birleştirmeyi çocuk kavramış olur. Kapalı hece derken, hece ünsüz harfle biriyorsa kapalı hecedir. Ünlü harfle biten heceye de açık hece denir. Kapalı hecenin birleştirmesi açık heceye nazaran daha kolaydır.

Alfabemizde 8 tane ünlü vardır. Bunlar a, ı, o, u, e, i, ö, ü . Tüm hece öğretimi bu 8 harf ile yaparız. Bu harflere diğer ünsüz harflerin eklenmesiyle okuma yazma çalışmalarına geçeriz.

Yukarıda ki ses gruplarına sadık kalmadan da okuma yazma öğretmek mümkün. Bu öğretimi 8 tane ünlü sese ünsüz seslerin katılması ile bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat dezavantaj okul ile paralel götürmemiş olmaktır.

Çocuğa göre öğretmenin temelinde de bildiği seslere göre gitmektir. Yani yukarıdaki ses gruplarına sadık kalayım derken bildiklerini tekrarlamanın bir anlamı yok.

Okuma yazma öğretiminde yazım kurallarına dikkat edilmelidir. Örneğin özel isimler büyük harfle başlamalı veya özel isimlere getirilen ekler kesme işareti ile ayrılmalıdır. Çocuğun bunları bilmediği düşünülüp ileri derslere ertelememek gerekir. Çünkü kuralları önden hissettirmenin bir zararı yoktur. Hatta faydası vardır.

Okuma ve yazma beraber yürütülmelidir. Okuduğunu hemen yazmalıdır çocuk.

Anlamsız heceler yazmak yeriene, anlamı olan hecelerden başlanmalıdır. Bu okuma yazmada daha kalıcı öğrenme sağlayacaktır. Örneğin; soyut olan -ta hecesi yerine, at yazdırılabilir. -te yerine et olabilir.

Bu yukarıda bahsettiğim okuma yazma tekniği ”ses temelli” yaklaşımdır. Bu tekniğin avantajı çocuk okuma yazmaya hızlı geçer. Dezavantajı ise bu teknikte okumada akıcılık kazandırmak daha zordur. Çocuk okurken takılır, heceleyerek ve daha yavaş okur. Hızlı okumak ise zamana ve okuma ile ne kadar alakadar olduğuna bağlıdır.

Cümle Temelli Okuma Yazma Tekniği

Ses temelli okuma yazma öğretim tekniğinden farklı olarak ” cümle temelli ” okuma yazma tekniği de vardır. Bu teknikte öğretime seslerden başlamayız. Direkt olarak cümle veririz. Yani tümden gelim yöntemidir. Ezberletilen cümle sırası ile kelimelere, hecelere, seslere bölünerek devam ederiz. Bu teknikte amaç çocuğun önce sesi görmesi değil, bir bütün olarak cümlenin tamamını görmesidir.

Cümlenin tamamını gören çocuk ileride daha hızlı okuyacaktır. Özellikle sese değil cümlenin tamamına odaklandığı için okuma hızı da yüksek olacaktır. Bu teknik, eskiden kullanılan fiş yöntemi ile benzerdir ve işe yarar. Fişlerde önce kelimeler, sonra heceler kesilerek ayırırız. Yani cümlenin ayrılan kelimeleri ile yeni cümleler oluştururuz. Kesilen hecelerle de yeni kelimeler oluştururuz.

Eğitim bölümünde göz atmak isteyeceğiniz yazılarımız var. Son olarak merak ederseniz buraya linkini bırakıyorum. Bir göz atabilirsiniz. Ayrıca buraya da tıklayarak değişik teknikleri inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın