Yiyebileceğimiz en sağlıklı 6 gıda hakkında bahsedeceğim. Ama önce, yiyecekleri sağlıklı yapan nedir? Bir de bizi hasta eden yiyecekler nedir? ona kısaca bakalım.
Bizi hasta eden yiyeceklerin en başında insülin yer alır. Kan şekerimizi yükselten yiyecekler bizi hasta ettiği gibi faydalı gıdalardan da alıkoyar. Zararlı yiyecekler ile beslenme yerine, besin değeri yüksek gıdaları almamız gerekir. İnsülini uyarmayan iki sağlıklı yiyecek lif ve yağdır. Protein de ne kadar düşükse insülin yanıtı o kadar büyük olur. Proteinin yağlı olanı olmayanına göre insülinde artışa sebep olur. Bu da şu demek oluyor ki gıdalarda yağ oranı düşük protein istiyoruz. Yoğun besleyiciler ile bitkisel besinler de istiyoruz.
En Sağlıklı 6 Gıda’dan En Önemlisi
Bitkisel besinler arasında en sağlıklı 6 gıda listesinin ilk başında yer alan ise lahana turşusu. Peki lahana turşusunu bu kadar sağlıklı yapan şey nedir? Bir fincan lahana turşusunda 4.1 gr lif ile sadece 6 gr karbonhidrat vardır. Bu durum ise düşük karbonhidrat, yüksek lif ve yüksek besin tanımına uyuyor. Çünkü lahana turşusu tüm gıdalar arasında en yüksek C vitaminine sahiptir. Aslında bir fincan lahana turşusunda 700 miligramdan fazla C vitamini vardır. Günlük ihtiyacımız ise sadece 75 miligramdır.
C vitamini kemiklerin inşaasında, kalbin serbest radikal hasarlarından korunmasında ve kolajen açısından çok ama çok önemlidir. Çok güçlü bir antioksidandır. C vitamini olmadan çok çabuk yoruluruz ve eklemlerimiz çöker. Bağ dokusu da oluşturamayız. Bu nedenle cildimiz de daha kırışık hale gelir ve yaşlı görünürüz.
Lahana turşusu gerçekten iyi bir pirebiyotik ve probiyotiktir. Bu yüzden faydalı bakterileri beslemek için harika bir lif içerir. Aynı zamanda fermente edildiğinden çok sayıda dost bakteriye sahiptir. Bu da aslında kendi bakterilerimizi arttırmanın bir yoludur. Bu kaliteli barsak bakterilerinin artması demektir.
Örneğin, bir meyveli yoğurttaki probiyotikler mide seviyesinde sindirilir, barsaklara ulaşamaz. Oysa ki lahana turşusu mideden barsaklara kadar ulaşır.
Lahana turpgil bir sebze olduğu için en kuvvetli ve en güçlü besin maddelerine sahiptir. Lahananın bir diğer güzel yanı da sindiriminin kolay olmasıdır. Diğer sebzeler kadar gaz üretmez. Barsak hareketlerini düzenli hale getirir. sindirim sıvılarını artırmamıza ve beynimiz ile bilişsel işlevlerimizi desteklememize yardımcı olacak aktiviteleri artırır. Laktik asit bakımından çok yüksek olduğundan yararlı bakteriler için faydalıdır. Ayrıca lahana iyi bir K2 vitamini kaynağıdır. Bakteriler tarafından üretilen ve aynı zamanda bir yağ çeşidi olan K2 vitamini kalsiiyumun eklemlerden ve arterlerden uzak tutulmasına, kemiklerde kalmasına yardımcı olur.
Son olarak lahana turşusu çok iyi ” U ” vitamini içerir. Eminim ki ”U ” vitaminini ilk kez duydunuz. Bu vitamin kolit ve ülserler üzerinde harika etkilere sahiptir.
ROKA MI ISPANAK SALATASI MI ?
Roka sebzesi de karaciğer fonksiyonları açısından çok faydalıdır. Ispanak salatası mı roka mı derseniz, roka derim. Çünkü ıspanak oksalat bakımından zengindir. Bu durum böbreklerde taş oluşumuna sebep olabilir. Ancak roka turp gillerden bir bitki olduğundan oksalat düşüktür. Çok yüksek antiinflamatuar özelliklere de sahip olan roka iltihabı önlemeye yardımcıdır. Atar damarların iç kısmını destekler ve pıhtılaşmayı önler. kalsiyum, potasyum, folat, magnezyum ve C ve vitamini bakımından da zengindir. bir de çok güçlü kanser önleyici ektileri bulunur.
Sağlıklı bir beslenme programında yer alması önerilen bir kaç yiyeceği şöyle sıralarız.
- Taze meyve sebzeler: Renkli meyve ve sebzeler genellikle vitaminler, mineral ve lif açısından zengindir.Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, brokoli, çilek, muz gibi çeşitli meyve ve sebzeleri tüketmek faydalı alacaktır.
- Tam tahıllar: Tam tahıl ürünleri, rafine edilmemiş tahıllar vitamin ve mineraller ile lif içerir. Esmer pirinç , tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi, kepekli makarna gibi tam tahıl ürünlerini tercih etmemiz iyi olur.
- Protein kaynakları: Tavuk, hindi, balık, yumurta, kuru baklagiller (mercimek, nohut, fasulye) yoğurt, süt ve peynir gibi protein kaynakları vücut için önemli aminoasitleri sağlar.
- Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, avokado, ceviz, badem gibi sağlıklı yağ kaynakları, vücut için gerekli olan yağ asitlerini içerir. Bunları ölçülü miktarda tüketmek sağlıklı beslenme için önemlidir.
- Somon sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar: omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bu balıklar, kalp sağlığını destekler ve beyin fonksiyonlarını olumlu etkiler.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Fındık, ceviz, badem, kabak çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi kuruyemişler ve tohumlar, lif, vitamin, mineral ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat etmek önemlidir.
Bu en sağlıklı 6 harika gıda özetle
- Lahana turşusu
- Roka
- Avokado
- Brokoli
- Somon balığı ( okyanus somonu)
- Badem, fındık, antep fıstığı, kaju
Unutmayın sağlıklı bir beslenme programı çeşitlilik, dengeli beslenme ve ölçülü tüketimi içerir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklı olduğundan, kişisel tercihlerinizi, sağlık durumunuzu ve beslenme uzmanınızın önerilereni dikkate almanız asıl önemli olandır.
Sitemizin sağlık sayfasında daha fazlasını bulmak isterseniz buraya tıklayın. Veya farklı bir siteden bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.
Geri bildirim: Kırışıklık Giderici Bantlar: Botoksa Son! Kırışıklığa En Kolay Çözüm - Tek Derdim
verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
detaylı ve akıcı bir makale olmuş kaleminize sağlık
Verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim
detaylı bir bilgilendirme olmuş fayda gördüm teşekkür ederim
şu sıralar araştırma yapıyordum bu paylaşımla karşılaştığım iyi oldu sağ olun