Kafaya Takmamanın Yolları NEDİR?

Kafaya takmamanın yolları nedir biliyor musunuz? Zihinsel ve duygusal sağlığı koruyarak stresle başa çıkma becerilerini geliştirmek, olumsuz düşünceleri yönetmek, kendine bakmak ve olumlu bir yaşam tarzı sürdürmek gibi çeşitli stratejileri içirir. Hep başkalarına tavsiyeler veririz: Kafaya takmayacaksın diye. Ancak kendimize gelince pek de işe yaramaz bu düşünce. Mum dibine ışık vermez çünkü.

Peki nasıl olacak? Zorlayacaksınız. İnadına kötü düşünceler her geldiğinde ısrarla nötrleştireceksiniz. Zorlayarak düşüncemizi olumsuzdan olumluya çekeceğiz ve bunu defalarca yapacağız.

İŞTE KAFAYA TAKMAMANIN YOLLARI:

  • Stresle başa çıkma becerilerini geliştirin. Stresli durumlarla başa çıkma becerilerinizi geliştirmek, zihinsel ve duygusal sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Örneğin derin nefes almak, meditasyon, yoga gibi gevşeme tekniklerini kullanabilir, fiziksel aktiviteler yapabilir, zaman yönetimi ve problemleri çözme becerilerimizi elimizden geldiğinin üzerinde çabayla güçlendirebiliriz.
  • Olumsuz düşünceleri yönetin: Kafaya takmamanın önemli bir yolu, olumsuz düşünceleri yönetmektir. Negatif düşünceleri, pozitif ve yapıcı düşüncelerle değiştirerek işe başlayabiliriz. Kendimizi eleştirel düşüncelerden uzaklaştırmalıyız. Kendimizi destekleyen, güdüleyen, motivasyonumuzu tavan yaptıran içsel konuşmalar üretmekle hemen başlayın.
  • Kendinize bakın: Çünkü kendimizi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak iyi hissetmek için kendimize bakmamız en önemlisidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalıyız. Yeterli uyku almalı, düzenli egzersiz yapmalı ve sosyal ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Yani kendimizi şımartmalı, kendimize zaman ayırmalıyız ve kendimize değer verdiğimizi hissetmeliyiz.
  • Sosyal destek alın: Sosyal destek, kafaya takmamaya yardımcı olur. Yakın arkadaşlarınızla ve ailenizle daha fazla zaman geçirin. En önemlisi de duygularınızı paylaşın ve y ardım isteyin. Kendimize başkalarının perspektifinden bakarak durumu daha iyi anlayabiliriz. Buna kendimize bir tepeden bakmak da diyoruz. Nitekim hayalinizde yaşadığımız hayattan çıkarak taaa gökyüzüne yükselmiş ve dünyadaki hayatımıza yukarıdan bakıyormuş gibi bir göz atmak. Böyle yaptığımızda ne kendimizi kadar da kalıplara soktuğumuzu çok daha rahat görebiliyoruz. Bunların farkında oldukça da stresimiz azalır ve kendi hayatımızı yönetmemiz kolaylaşır.
  • Olumlu bir yaşam tarzı sürdürün: Çünkü olumlu bir yaşam tarzını benimsemek kafaya takmamamıza yardımcı olabilir. Pozitif hobiler edinmeliyiz. Kendimize ilgi duyduğumuz konularda zaman ayırmalıyız. Keyif aldığımız aktiviteler yapıp sevdiğimiz insanlarla zaman geçirmeliyiz. İstediğimiz ve özlediğimiz yerlere gitmeliyiz.Böylelikle olumlu bir bakış açısı geliştirmek, stresle başa çıkmada etkili olacaktır.

ÂNIN TADINI ÇIKARMAK VARKEN

  • Artık şu geçmişi ve geleceği kabullenin: Çünkü geçmişteki hatalara takılmayın. Hele ki o daha gelmemiş olan gelecekteki kaygılara hiç takılmayın. Velhasıl, zaten gelmemişler ve gelip gelmeyeceği de şüpheli. Belki de hiç gelmeyecekler ve siz o çektiğiniz stresle kalacaksınız. İşte bunlara takılmak yerine ânnın tadına bakın. Yani siz gelecekle ilgili planlar yaparken hayat başınıza geçen olaylar haline dönüşmesin. Bunun yerine geçmişteki hatalardan ders çıkararak ileriye bakın ve güzel bir hayatı planlayın.

Sayfamızın bir çok bölümünden biri olan sağlık bölümü ilginizi çekeceğine eminim. Buraya tıklayarak bir gözatabilirsiniz. Bakın sizin için başka bir sayfada neler buldum. Buraya tıklayın.

Bir yanıt yazın