EYT nasıl ve nereden yapılır? Bu yazımızda EYT de ki yolları size aktaracağım. Ssk, bağ-kur ve emeklilik sandığı ayrımı olmaksızın yaş sınırının kaldırıldığı düzenlemede detaylar nelerdir?
Yaş sınırı gözetmeksizin herkesi kapsar nitelikte hazırlanan şartlar için kararın önce resmi gazetede çıkması gerekiyor.
8 eylül 1999tarihinden önce sigorta kaydının olması şartların başında geliyor.
Öncelikle EYT li miyim değil miyim bunu bileceğiz. Yıl, prim gibi şartları biliyorsunuz. Kadınlarda 5000 prim gün sayısı,erkeklerde 5400 prim gün sayısı, kadınlarda 20 hizmet yılı, erkeklerde 25 hizmet yılını tamamlayanlar EYT’li oluyor.Emekli olmaya hak kazanıyor. Bundan sonrası artık resmi işlere kalıyor. Süreç kısaca evrak, başvuru, sonuç olarak devam ediyor.
Prim gün sayısı eksik olanlar emekli olmak için diğer iki şartı tamamlamış olarak geriye dönük borçlanma ile emekli olabiliyorlar. Vatandaşlar prim gün sayılarını e-devlet üzerinden kolayca öğrenebiliyor.
EYT BAŞVURU VE DETAYLAR: Eyt nasıl ve nereden yapılır?
Özet olarak başvuru için nelerin yapılacağını fazla karıştırmadan yazayım. Emekli olacak kişiler EYT’nin mecliste görüşülmesi ardından 2023 ocak ayı içinde bitecek. Karar resmi gazetede çıktıktan sonra süreç başlayacak.
Eyt nasıl ve nereden yapılır? Bir kişi sigortalı olarak çalışıyor ise emeklilik başvurusu yapamaz. Öncelikle işten ayrılması gerekir. Sonra tahsis talep formunu e-devletten çıkarıp bunu SGK ya iletmesi gerekirdi eskiden olsaydı. Şimdi artık öyle değil. SGK daki yığılmaları önlemek adına işler biraz daha kolaylaştırılmış. Şöyle oluyor: Eyt li önce sgk binasına gidiyor oradan hazır dilekçelerden doldurup kayıt açtırıyor. Bu kayıt açılması ile özel sektörde çalışan EYT linin iş yerinden çıkış işlemleri balıyor. E-devletten ” sosyal güvenlik kayıt sorgulaması” nı barkotlu olarak çıkartıp bir dilekçeyle iş yerine götürüyor. İş yeri bu evrakı aldıktan sonra iş çıkışını kod 8 ile sağlıyor. Gerekli tazminat işlemlerini ve diğer resmi işleri hallediyor. İşveren bizimle çalışmak istiyor ise çıkışını yapıldığı aynı gün bile bizi tekrar resmi olarak başlatabiliyor.Sosyal Destek Primi ile emekli çalışan olarak devam ettiriyor.
E-devlet sistemine TC kimlik numarası, şifre ile giriş yapıldıktan sonra kurumlar sekmesinden, Sosyal Güvenlik Kurumu sekmesine tıklayın. Buradan ” gelir, aylık, ödenek, talep belgesi” başlığına ulaşıyoruz. Bu açılan sayfada ” yeni başvuru” sekmesine tıkladıktan sonra ilgili bölüm SSK, BAĞ-KUR gibi emeklilik bize ait olan bölümü dolduruyoruz. Yaşlılık aylığını seçiyoruz. Ve hayırlı olsun diyoruz.
Farklı bir yazıdan bilgi almak isterseniz buraya tıklayarak göz atın.
Sayfamızın eğitim bölümünden farklı konularda bilgi almak isterseniz de buraya tıklayın.
Yorumlara yazarak ilgili konuda katkıda bulunarak veya deneyimlerinizi bizimle paylaşın.
verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
su sıralar araştırma yapıyordum bu makale ile karşılaşmam iyi oldu paylaşımdan ötürü teşekkür ederim
Verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim
düzenli olarak ziyaret ettiğim sitelerden biri ve yine faydalı bir makale olmuş sap olun