Isırgan otunun faydaları saymakla bitmez. En bilinen faydası romatizmal hastalıklara iyi gelmesi. Nitekim Romalılar romatizma ağrılarını tedavi etmek için ısırgan otunu kullanmışlardır.
Biyolojik olarak incelendiğinde terpenoidler, karotenoidler ve yağ asitlerinin yanısıra vitaminler, asitler içerir. Köklerinde ise aleanol asit, steroller ve steril glikozitler vardır. Tüm bu bileşenlerin iltihap ile ilişkili kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde işe yaradığı düşünülmektedir. çünkü antioksidan bakımından zengin olan ısırgan otu, hücreleri yaşlanmaya karşı korur. Yaşlanmanın yanısıra kansere karşı da koruyucudur.
Isırgan otunun faydaları arasında sadece romatizmal hastalıklara iyi gelmesi yok tabi ki. İdrar yolu enfeksiyonları, diyabet ve yüksek tansiyona da olumlu etkileri bulunmaktadır.
ISIRGAN OTUNUN KULLANNIM ŞEKLİ
Isırgan otunu iltihap için kullanacaksak şu şekilde hazırlamalıyız:
- Önce kiraz saplarını 5-7 dakika kaynatıyoruz.
- Sonra içine 3-4 baş karabaş otu atıyoruz. 4-5 dakika da onu kaynatıyoruz.
- Ocağı kapatıyoruz ve içine bir tutam ısırgan otu kurusu veya yaşı atıyoruz kapağı kapalı bekletiyoruz.
Bu çayı 15 gün boyunca sabahları aç karna içiyoruz ve 15 gün ara veriyoruz.
Isırgan otunu taze yapraklarla yapacaksak genel bir referans her bir ısırgan yaprağına iki bardak sudur. Çünkü ısırganı fazla koyarsak ani bir tansiyon düşüklüğü yaşayabiliriz.
ISIRGANIN FAYDALARI VE ZARARLARI
Isırgan otu türünün yaklaşık olarak 25 farklı türü vardır. Türkiye, Kuzey Amerika, Yer Zelanda ve Avrupa ısırganın iltihabi hastalıklara iyi gelen Urtica dioica türü bakımından zengindir. Urtica dioica türü romatoid artrit, alerji, kanser ,egzama, ateroskleroz ve diyabet gibi hastalıklarda etkilidir.
Şunu da hatırlatmalıyız ki ısırgan allerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Hamilelerin kasılmalarını artırma riski bulunduğundan erken doğuma sebep olma olasılığı vardır. Bu yüzden kullanmaları önerilmez.
Isırgan otunun faydaları olduğu gibi zararları da vardır. Bunlardan biri de ilaç etkileşimidir. Örneğin kan inceltici , tansiyon ilaçları, diuretikler, lityum ve diyabet ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır.
Isırgan otunun yaprakları ve gövdesinde bulunan dikenlerinde formik asit, serotonin, histamin, asetilkolin, lökotrienler vardır. Bu maddeler sağlıklı insanlarda da kurdeşen, döküntü, kaşıntı hatta nadir de olsa ölüme neden olma ihtimali var.
Bu yüzden ısırgan kullanmayı düşünüyorsanız ve ilaç kullanıyorsanız bundan mutlaka doktorunuza bahseden. İlaçların yerini tutmayabilir ve ilaç kullananların doktoruna sormadan kullanmaması gerekir.
Sağlık bölümünde buna benzer yazıların ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Merak ederseniz buraya tıklayarak gözatabilirsiniz.
Isırgan otu hakkında daha farklı kaynaklardan bilgi almak isterseniz sizin için buraya bir link bırakıyorum.
Geri bildirim: ZENCEFİLİN FAYDALARI - Tek Derdim
teşekkür ederim.
Thank you!
verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim
Verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
epeyce faydalı bir makale oldu benim için karşılaştığıma sevindim
düzenli olarak ziyaret ettiğim sitelerden biri ve yine faydalı bir makale olmuş sap olun
detaylı bir makale olmuş epey faydasını göreceğimi düşünüyorum teşekkürler