Konuşma bozukluğu olan çocuklar nasıl konuşturulur? Öncelikle bu konu sabır gerektiren ve uzun soluklu bir süreçtir. İlk yapmamız gereken , bir uzman tarafından tıbbi kontrolden geçirmektir.
Karşımızdaki muhatabımızın bir çocuk olduğu unutulmamalıdır. Çocuklar oyun oynamaktan başka hiç bir şey düşünmezler. Bu yüzden onlara ulaşmak ve kendi istediğimizi yaptırmak için oyunu kullanmalıyız.
Konuşma güçlüğü yaşayan bir çocuk için konuşmamak sessiz kalmak her zaman kolay tercihtir. Anlatmak istediklerini tam olarak anlatamadıklarının farkındadırlar. Bu durum onları sessiz kalmaya daha çok itmektedir. Çocukları bu soyutlanmışlıktan kurtarmanın yollarını aramalıyız. Onları sorunlarıyla baş başa bırakmamalıyız.
Konuşma Bozukluğunda Uygulamalar
Şimdi gelelim konuşma bozukluğu yaşayan çocukları nasıl konuşturulacağımıza.
Bu tür çocuklar mecbur kalmadıktan sonra asla konuşmazlar. Onları Konuşmaya mecbur bırakmalısınız. Konuşmaya ihtiyaç duymalılar. Bir zorunluluk hissetmezlerse size bir şeyler anlatmak için herhangi bir çaba sarf etmeyeceklerdir. Örneğin çok istediği bir oyuncağı üst raftan almak için sizden yardım alması gerektiğini biraz anlamamazlıktan gelebilirsiniz. Veya çok susadığı için su istediğini yine aynı şekilde anlamakta zorluk çekiyormuş gibi davranabilirsiniz. Bu onu konuşmak için daha fazla çaba sarf etmeye itecektir. Veya onunla öyle güzel bir oyun oynayın ki bu oyunu tekrar oynamak istediğini size ifade etmeye uğraşsın. Eğer oyundan zevk alırsa size o oyunu anlatmaya çalışacaktır. Jest mimiklerle veya beden diliyle iletişim kurma çabalarını anlamamış gibi yaparak onu konuşmaya zorlamalısınız.
Şarkılar söylemek de bu süreçte hız kazanmayı sağlar. Sanki tali yoldan otobana geçmiş gibi, takılmalar kalkar kelimeler peşi sıra ifade edilir. Yalnız bu durum şarkı ile sınırlıdır.
Konuşma Bozukluğu Olan Çocuklar Nasıl Konuşturulur?
Bir çocuğun halının üzerinde arabalarının başında küçük bir kaza sürecini canlandırdığınızı hayal edin. Siz olay yerine gelen bir trafik polisi oluyorsunuz çocukta kazayı bizzat yapan şoför. Aralarındaki diyaloğu anlaşılır hale getirmek oldukça önemli. Yoksa kazanın sebebi ortaya çıkmaz ve yaralılar için ambulans çağırma sürecini oynayamazsınız.
Konuşma çabalarını onaylamalısınız fakat yarım konuşmaları siz tamamlamayın. Bu onun, kelimeleri her zaman yarım bırakmasına sebep olur.
Kuklalar, hikaye kartları, şarkılar ve tekerlemeler ile çalışmalar zevkli hale gelen çalışmalar en iyisidir. Taklit oyunları oynayarak da sesleri çıkarmaları kolaylaşır. Resimli kartlar, videolar da sesleri pekiştirir. Tüm bunları uygularken yavaş ve net konuşmalıyız. Kısa cümleler kullanmaya özen göstermeliyiz.Taklit ve modelleme yöntemlerini kullanmalıyız.
Bunun gibi eğitimle ilgili dikkatinizi çekecek farklı yazıları bu sitede bulabilirsiniz.
konu ile ilgili farklı siteden bir yaz merak ederseniz buraya tılayabilirsiniz.