Zencefilin faydaları saymakla bitmez. Bu yazımızda sizlere harika bitki zencefilin çok şaşıracağınız faydalarından bahsedeceğiz. Bu faydayı içindeki etken bir madde sayesinde görürüz.Zencefilin o kendine has kokusu ve tadını veren madde gingeroldür. Bu gingerol güçlü tıbbi iyileştirmelerin baş aktörüdür. Yani vücudumuzdaki ödem ve iltihabı azaltan madde budur.
Özellikle yaş zencefilin faydası kurusuna göre daha fazladır. İçeriğindeki eşsiz madde sayesinde ödem ve iltihabı vücuttan atar. Bunların dışında bence en önemli etkisini oksidatif stresi ve enfeksiyonları azaltmakla gösterir.
Oksidatif stres dediğimiz şey de vücudumuzdaki serbest radikaller dediğimiz şeydir. Serbest radikal ise; eşit olmayan elektrona sahip oksijen içeren moleküllerdir. Bunlar diğer moleküllerle kolayca reaksiyona girebilir. İşte zencefildeki gingerol maddesi bu durumu normale çevirmede çok etkilidir. Lakin en önemli faydası galiba sindirim sisteminedir. Hazımsızlığa, mide ağrısına, ishale, barsak gazlarına, reflüye, mide bulantısına faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Zencefilin faydaları bundan ibaret değildir tabiiki. Bunlara kısaca değinelim:
- Mide bulantısını kesmede çok etkilidir. En önemli ve meşhur faydası budur.
- Kollestrolü düşürür.
- Kanser riskini azaltır.
- Kilo vermeye yardımcıdır.
- Kan şekerini düzenler.
- Ağrılara karşı savaşır.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Kalp krizi riskini oldukça düşürür.
Zencefilin zararları
Zencefilin faydaları olduğu kadar zararları da vardır. En önemlisi düşük tansiyon sorunu olanlar zencefili kesinlikle tüketmemelidir. Aynı zamanda zencefil safra üretiminin artmasına da neden olabilir. Hatta alerjik bünyelere de pek iyi gelmez zencefil. Kurdeşen tipi bir deri döküntüsüne sebep olur.
Peki zencefilin bu faydalarını zarara çevirmemek için günde ne kadar tüketmeliyiz? Çayı için günde iki fincan tavsiye edilir. Bu da günde dört gramdan fazla olmamalıdır. Ama ben küçük termosuma aldığım kaynar suya çeyrek kibrit kutusu kadar atıyorum ve onu bir günde içiyorum. Yaş zencefilin tadı da oldukça güzel.
Zencefilin anavatanı
Zencefilin anavatanı başta Çin olmak üzere Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonyadır. Yani Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. Hasat mevsimi yaprakların döküldüğü ekim ayı civarındadır. Hem de tam kışa girerken nasıl da imdadımıza yetişiyor. Sonbaharda hasatının olması ne kadar da güzel bir kış hazırlığı olmuş.
İlaçların yerini tutmayabilir ve ilaç kullananların doktoruna sormadan kullanmaması gerekir.
Sayfamızın sağlık bölümünde ” ısırgan otunun faydaları” adlı yazıyı da beğeneceğinizi tahmin ediyorum. Merak ediyorsanız buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Zencefilin bal ile kullanımını merak edenler için de buraya linkini bırakıyorum. Bence güzel bir yazı olmuş bakmanızda fayda var.