Duygusal yeme bozukluğu, bazen kompulsif yeme bozukluğu olarak da adlandırılır. Bir kişinin sık sık büyük miktarlarda yiyecek tüketmesiyle karakterize edilen bir psikolojik durumdur. Duygusal yeme bozukluğu olan kişiler genellikle stres, üzüntü veya sıkıntılı hissettiklerinde bu tür davranışlar gösterirler. Böylelikle bozulan durumu yiyecekler yardımıyla aşmaya çalışırlar. Bu durum, yemeğin rahatlama ve duygusal tatmini sağlayan bir araç olarak kullanıldığı anlamına gelir.
Duygusal yeme bozukluğu, kişinin kendini kontrol edememesi ve normalden daha fazla yiyecek tüketmesiyle karakterizedir. Bu durum, genellikle kişinin fiziksel olarak aç olmamasına rağmen aşırı yeme hissiyle son bulur. Duygusal yeme nöbetleri sırasında, kişiler genellikle hızlı şekilde yemek yer ve yiyecek miktarını kontrol etmekte zorlanırlar.
Duygusal yeme bozukluğu olan kişiler genellikle kilo alımıyla sonuçlanan aşırı yemeye bağlı olarak obezite eğilimindedirler. Bu durum, fiziksel sağlık sorunlarına sebep olur. Ayrıca düşük benlik saygısı, utangaçlık gibi duygusal sorunlara yol açar.
Duygusal yeme bozukluğu genellikle depresyon, anksiyete ve diğer ruh hali bozukluklarıyla ilişkilidir. Bu durum tedavi edilebilir. Tedavi bir dizi yaklaşımı içerir. Bu da bilişsel davranışçı terapi (BDT),psiko dinamik terapi, destekleyici terapi ve beslenme danışmanlığı gibi yöntemleri kapsar. Tedavi, kişinin duygusal tetikleyicileri tanımasına yardımcı olur. Duygusal dürtülerle başa çıkma becerilerini geliştirir ve sağlıklı yeme alışkanlıklarını teşvik eder.
Kişiler bazen hayatın akışındaki süreçte mutlu veya mutsuz olabileceği olaylarla karşı karşıya kalmaktadır. Fakat bazılarımızda bu duygu durumuyla birlikte yeme ile ilgili alışkanlıklarıda birtakım değişiklikler olur. Normalden sapmalar da böyle durumlarda görülmektedir. Kişiler duygu durumunun derinliğinde şiddetine ve o anki diğer etmenlere göre yeme davranışlarını kontrol altına alamayabilirler. Bir örnekle açıklayacak olursak; Bir kişinin çok mutsuz olduğu anda kendinde bir şeyler yeme ihtiyacı hissetmesi durumuyla yüz yüze kalması ve bu ihtiyaca karşı koyamamakla birlikte o an bir yeme davranışı gerçekleştirmesi durumudur.
Duygusal Yeme Bozukluğu ( Bazen Mutluluktan Olur )
Bu durum her zaman olumsuz duygularla birlikte gerçekleşmez. Bazen olumlu duygularla birlikte de aynı durumu gözlemleyebiliriz. Kontrol altına alınamayan bu durum kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı ile ilgili çok büyük sıkıntılara yol açabilir. Kişinin kontrol edemediği bu durumun temellerinde yatan problemin ne olduğu bulunmalıdır. Veya eksikliğinin ne olduğu tesbit edilmelidir. Bu durumların çözüme kavuşturulması açısından profesyonel, psikolojik bir destek almak çok önemlidir.
Eğer duygusal yeme bozukluğu gibi durumla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, bir uzmana başvurmanız önemlidir. Bir psikolog veya psikiyatrist durumunuzu değerlendirebilir. Size uygun bir tedavi seçeneği sunabilir. Bu profesyonel yardım ve destekle duygusal yeme bozukluğuyla başa çıkmanız mümkündür.
Unutmayın! duygularımız, davranışlarımızı, davranışlarımız ise bizi şekilendirir.
Psikolog Gülşen Sarı
Bu konuda psikoloğumuz Gülşen Sarıdan daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
https://tekderdim.com/ adresine tıklayarak ilginizi çeken yazılara göz atabilirsiniz.